Georgien, die Zweite | Kazbegi & Tbilisi
(For English version see below)
Provinz, Hochland, Metropole: Die zweite Hälfte unseres Georgienaufenthalts hätte kaum abwechslungsreicher sein können. Nach einem Zwischenstopp auf den Märkten des provinziell wirkenden Kutaisis, wagten wir einen erneuten Abstecher in den Kaukasus – diesmal in den Kazbegi-Nationalpark – bevor wir in das vielfältige Tag- und Nachtleben von Tiflis, Georgiens Hauptstadt, abtauchten.
Was in Georgien besonders ist:
- Traditionell wird Brotteig zum Backen an die Ofenwand geworfen, Wein in unterirdischen Tonkrügen gereift.
- Das Mineralwasser hat 10x mehr Salz als wir es gewohnt sind.
- Entgegen der Erwartungen vieler hat man hier ein äußerst schmackhaftes Leben als Vegetarier… Pkhali (Gemüsehack), Badrijani (Aubergine mit Walnusspaste), geräucherter Sulguni-Käse (geräuchert kaum von Schwarzwälder Schinken zu unterscheiden).
- Der Stolz der Georgier auf die EU – obwohl sie (noch) kein Mitglied sind. Da können wir EU-Bürger uns etwas abschauen.
Unsere Lieblingsorte:
- Übernachtung im (mietbaren) Zelt im Zeta Camp in Juta, Frühstück im 5th Season am Rande des Chaukhi-Tals und Wanderung zum Chaukhi-Pass
- Georgisch Schlemmen im versteckten Hinterhof des Shavi Lomi in Tiflis
- Wein- und Chacha-Verkostung im Karalashvili-Weinkeller in Tiflis
- Besuch eines der historischen Schwefelbäder (Tbilisi = „warme Quelle“)
- In die Nacht ein- und unter das Tifliser Stadion abtauchen und mit Gott und technowütigen Georgiern im Bassiani tanzen
- Zum Wettstreit der Spielzüge in die Spielebar vom Fabrika-Areal
Reise-Statistik zu Georgien:
- Über 100 km gewandert
- > 20 Std. Marshrutka-Fahrt (die Übersetzung „Minibus“ trifft nicht unsere Erfahrung des vermutlich gefährlichsten Taxis der Welt)
- Erstmals bestohlen wurden (ausgenommen, Ralfs Daunenjacke ist aus dem Rucksack und aus der Marshrutka herausgefallen)
- Major restauration of the Gelati monastery close to Kutaisi.
- Inside of Gelati monastery: Colors of the Orthodox church.
- Typical Georgian candy on the central market in Kutaisi (nuts covered in grape molasses).
- Georgians can look quite grumpy at the first sight.
- Gambling for meat at this butcher in Kutaisi.
- Traditional Georgian bread oven - the dough is thrown on the wall.
- Would you recognize your brands in the Georgian alphabet?
- Water is salty here, very salty (comparison of German water on the left with Georgian water on the right).
- Driving up to Kazbegi national park.
- View into Truso valley.
- Overnighter at Zeta Camping in Juta.
- "Tap" wine at Zeta Camping.
- Early morning hike up to...
- ...the Chaukhi massif.
- Hiking comfort in the Chaukhi valley.
- Celebrating 8 years of us...
- Chaukhi massif reflection.
- You probably see more EU flags in Georgia than in any actual EU country.
- Game night on the Fabrika areal in Tbilisi.
- Lovely architecture all around Tbilisi, here with the fortress in the background.
- Typical french courtyard in Tbilisi.
- Free wine & Chacha tasting around lunch in Tbilisi. Ayayay.
- Traditionally, Georgian wine is made in underground clay pots.
- Bridge of Peace in Tbilisi.
- Round roofs of the old sulfur baths in the middle of Tbilisi...
- ... and how it looks inside.
- Sometimes, Tbilisi felt like home (Jena <3).
- God is dancing with the techno-crowds in the Bassiani underneath the Tbilisi stadium.
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Province, highlands, metropolis: The second half of our stay in Georgia could hardly have been more varied. After a stopover in the markets of the „provincial” Kutaisi, we ventured another trip to the Caucasus – this time to the Kazbegi National Park – before we dived into the diverse day- and nightlife of Tbilisi, Georgia’s capital.
What is special in Georgia:
- Traditionally, bread dough is thrown to the oven wall for baking, and wine is matured in underground clay jugs.
- The mineral water has 10x more salt than we are used to.
- Contrary to the expectations of many, vegetarians can have a tasty time here … Pkhali (vegetable chop), Badrijani (aubergine with walnut paste), smoked Sulguni cheese (hardly distinguishable from Black Forest ham).
- The Georgians’ are proud of the EU – although they are not (yet) a member. Us EU citizens can learn a lot here.
Our favorite spots:
- Overnight stay in a (rental) tent in Zeta Camp Juta and breakfast at the 5th Season to hike the Chaukhi valley up to the Chaukhi pass
- Georgian feasting in the hidden backyard of Shavi Lomi in Tbilisi
- Wine and Chacha tasting in the Karalashvili-Weinkeller in Tbilisi
- Visit one of the historical sulfur baths (Tbilisi = “warm spring”)
- Dive into the night under Tbilisi’s Stadium and dance with God and techno-mad Georgians in the Bassiani
- Challenge your travel buddy in a game bar on the hip Fabrika areal
Travel stats to Georgia:
- More than 100 km hiked
- More than 20 hrs Marshrutka rides (the translation “minibus” does not match our experience of probably the most dangerous taxis in the world)
- Robbed for the first time (unless Ralf’s down jacket fell out of the backpack and from there out of the marshrutka)
Pamo Brancy
October 15, 2024 @ 5:32 pm
Hey there, I appreciate you posting great content covering that topic with full attention to details and providing updated data. I believe it is my turn to give back, check out my website YK3 for additional resources about Thai-Massage.
Maria
September 7, 2018 @ 5:13 pm
Das sieht alles sooo gut aus! Mittlerweile weiß ich schon gar nicht mehr, welche eurer Stationen ich am „reisewertesten“ finden soll. Genießt es! Ich freue mich über jeden neuen Blog und jedes Bild, da seid ihr ganz nah!
RnD
September 10, 2018 @ 7:06 am
Bisher können wir uns wirklich glücklich schätzen, so viele wunderbare Orte kennengelernt zu haben. Und wirklich jeder Stop hatte seinen eigenen Charme.